Mottatt phishing e-post? 3 tips for hvordan å unngå å bli rammet!

Unngå å bli lurt av en phishing e-post

Du har kanskje hørt uttrykket phishing før? På norsk kalles dette “nettfisking” og er en variant av sosial manipulering. Målet er ofte å tilegne seg sensitiv og konfidensiell informasjon hos en virksomhet, gjennom å utnytte menneskelige sårbarheter. Tradisjonelt benyttes e-post som metode, og kan være rettet mot virksomheten generelt, eller mot enkeltpersoner i virksomheten (“spear phishing”). Sosiale medier, SMS og telefon kan også brukes.

Dersom en ansatt blir påvirket til å gi fra seg brukernavn eller passord, klikke på en lenke eller åpne et vedlegg, kan konsekvensene være fatale. Vi i Bravo gjennomførte en test for å trene være ansatte i hvordan et angrep kan se ut. Her er tre raske tips:

1. Se etter avsenderens e-postadresse

Phishing e-poster kan se ut som de kommer fra en legitim kilde, men de vil vanligvis ha en annen e-postadresse enn den som vanligvis brukes. Sjekk avsenderens e-postadresse nøye for å sikre at den er lik den som vanligvis benyttes.
Phishing angrep:
Legitim e-post:

2. Se etter mistenkelig språkbruk eller skrivefeil

Phishing e-poster kan inneholde skrivefeil eller mistenkelige setninger som kan indikere at e-posten ikke er legitim. Som du kan se fra bildene er det ulike hilsener i de to e-postene. Sammenligne e-posten du mottok med eldre, fra samme avsender kan hjelpe deg å avdekke mistenkeligheter.

3. Trusler og hastverk som virkemiddel

Det er fort gjort å bli lurt av en phishing-epost når du er på farten eller er stresset. Cyberkriminelle bruker ofte trusler og hastverk som virkemiddel, og ofte kamuflerer seg som en i ledelsen for å øke troverdighet. Derfor er det viktig å puste med magen, og lese mailen en gang til. Husk at lederen din kan vente på svar, i stede for at du går i fellen og med det setter hele bedriften i fare.

Sist, men ikke minst, vær forsiktig med personlig informasjon

Phishing e-poster vil vanligvis be om personlig informasjon, som passord eller kortinformasjon. Aldri gi ut denne type informasjon via e-post.

Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!