Artikler

Nasjonal sikkerhetsmåned: beskytt deg mot sosial manipulering

Nasjonal sikkerhetsmåned er en viktig årlig begivenhet som markeres i oktober, koordinert av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Dette arrangementet er en del av det større initiativet til The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) for å øke bevisstheten om digital sikkerhet i Europa. Målet er å engasjere virksomheter, myndigheter og befolkningen generelt i en felles innsats for å forstå og bekjempe trusler knyttet til digitale sikkerhet. Årets tema er sosial manipulering.
sosial manipulering bravo norge

Årets tema: sosial manipulering

Årets tema for nasjonal sikkerhetsmåned, sosial manipulering, er spesielt relevant og viktig. Sosial manipulering har blitt en stadig mer utbredt og sofistikert metode som cyberkriminelle bruker for å oppnå uautorisert tilgang til digitale systemer, kapre kontoer og utføre svindel. Denne formen for angrep utnytter menneskelige svakheter, som tillit, fristelser og frykt, for å lure folk til å utføre handlinger eller dele sensitiv informasjon som kan utnyttes av angripere.

De vanligste formene for sosial manipulering

  1. Phishing-angrep: Dette er kanskje den mest kjente formen for sosial manipulering. Angriperen sender ofte e-poster eller meldinger som later som å være fra pålitelige kilder, for eksempel banken din eller en kjent netthandelsplattform. Du blir bedt om å oppdatere kontoinformasjonen din eller klikke på en kobling som fører til en falsk nettside for å stjele dine påloggingsopplysninger.
  2. Vannhull-angrep: Her angriperen identifiserer et populært nettsted eller et fellesskap som målgruppen ofte besøker, og infiserer dette med skadelig programvare. Dette kan føre til at besøkende blir infisert uten at de engang er klar over det. Et eksempel på dette er QR-koder på restauranter der du kommer til en nettside som ser helt identisk ut som menyen du skal bestille fra, men der angripere tar over både enhet og svindler deg for penger i det du gjennomfører et kjøp.
  3. Direkte kontakt-angrep: En annen form for sosial manipulering som vi må være oppmerksomme på, er når en angriper prøver å få fysisk tilgang til et sted ved å kle seg ut som en vaktmester, bygningsarbeider eller en annen troverdig person. Denne typen angrep innebærer ofte at angriperen bruker klær og adferd som får dem til å virke som en legitim ansatt eller entreprenør. Målet er å få uautorisert adgang til et bygg eller et område der de kan utføre skadelige handlinger, som for eksempel stjele verdifulle data eller installere skadelig programvare. Å være oppmerksom på identiteten til personer som prøver å få adgang til bygninger eller sensitive områder, er en viktig del av fysisk sikkerhet.
  4. Søppeldykking: Dette er en praksis hvor angriperen søker gjennom avfall eller søppel for å finne informasjon som kan brukes til å utføre angrep. Dette kan inkludere utløpte kredittkort, personlig identifiserbar informasjon, lapper med pinkoder og mer.
sosial manipulering

Hvorfor er det viktig å forstå og bekjempe sosial manipulering?

Både virksomheter og enkeltpersoner blir stadig oftere utsatt for sosial manipulering. Dette kan føre til økonomisk tap, personvernproblemer og til og med skade på omdømmet til bedrifter. Derfor er det av avgjørende betydning å øke bevisstheten og kunnskapen rundt dette temaet. Jo bedre informert vi er, desto bedre er vi i stand til å gjenkjenne svindelforsøk og beskytte oss selv og våre digitale eiendeler.

Slik kan du beskytte deg selv mot social engineering:

  1. Vær skeptisk til ukjente henvendelser: Hvis noen ukjent kontakter deg via e-post, telefon eller sosiale medier og ber om personlig informasjon eller penger, vær ekstra forsiktig. Cyberkriminelle kan late som de er fra en anerkjent organisasjon eller en du kjenner.
  2. Verifiser identiteten: Hvis noen ber om personlig informasjon, spesielt finansielle detaljer, før du deler noe, må du alltid bekrefte deres identitet. Ring for eksempel organisasjonen direkte ved hjelp av et nummer du finner på deres offisielle nettside, og ikke nummeret som ble oppgitt i e-posten eller samtalen.
  3. Vær forsiktig med hva du deler på nettet: Vær forsiktig med hva du deler på sosiale medier og offentlige fora. Cyberkriminelle kan samle informasjon om deg fra dine offentlige profiler og bruke den til å målrette deg.
  4. Pass på e-postvedlegg og koblinger: Åpne aldri e-postvedlegg eller klikk på koblinger i e-poster fra ukjente avsendere. Disse kan inneholde skadelig programvare.
  5. Opplæring og bevissthet: Lær om de vanligste teknikkene som brukes i social engineering, slik at du kan gjenkjenne dem når de oppstår. Kunnskap er en viktig del av beskyttelsen.
  6. Hold programvaren oppdatert: Sørg for at operativsystemet og alle programmer på enheten din er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. Dette hjelper med å beskytte mot kjente sårbarheter.

I Bravo holder vi kurs i både de digitale og sosiale perspektivene av IT-sikkerhet. Les mer om hvordan vi jobber med IT-sikkerhet her.

Les et sammendrag av rapporten «Nordmenn og digital sikkerhetskultur 2023» her.

Ofte stilte spørsmål

Sosial manipulering er en metode som brukes av angripere for å lure, overtale eller manipulere enkeltpersoner til å avsløre sensitive informasjoner, utføre handlinger eller ta avgjørelser som er til fordel for angriperen.
Målet med sosial manipulering kan variere, men det inkluderer ofte å få tilgang til personlig informasjon, finansielle data eller systemer, utføre svindel, stjele identiteter, eller installere skadelig programvare på ofrenes enheter.
De vanligste typene angrep inkluderer phishing (falske e-poster eller meldinger for å få deg til å avsløre personlig informasjon), vannhull-angrep (infisere nettsteder du ofte besøker), og direkte kontakt-angrep (fysisk tilgang ved å late som en pålitelig person).
Du kan beskytte deg selv ved å være skeptisk til uventede henvendelser, verifisere identiteten til de som ber om sensitiv informasjon, være forsiktig med hva du deler på nettet, og holde programvaren på enhetene dine oppdatert. Hvis noen skal inn på kontorene dine bør du spørre hvem de skal til og hvis de har avtalt tid. Opplæring og bevissthet om vanlige svindelmetoder er også viktig.
Bedrifter kan implementere opplæring og bevissthetskampanjer blant ansatte, etablere tydelige retningslinjer for deling av sensitiv informasjon, og sørge for at fysisk sikkerhet er på plass for å hindre uautorisert adgang.
Ja, sosial manipulering er en økende trussel, både for enkeltpersoner og organisasjoner. Angripere bruker stadig mer avanserte metoder for å få tilgang til sensitive data og utføre svindel.
Hvis du mistenker at du har vært offer for sosial manipulering, bør du umiddelbart endre passordene dine, varsle relevante myndigheter eller organisasjoner, og overvåke kontoene dine for uvanlige aktiviteter. Det er også lurt å rapportere hendelsen til din arbeidsgiver hvis du er på jobb.
Du kan finne mer informasjon og ressurser om sosial manipulering på nettsidene til organisasjoner som Nasjonal Sikkerhetsmåned, ENISA, og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Disse ressursene kan hjelpe deg med å øke din digitale sikkerhet og beskytte deg mot sosial manipuleringstrusler.
Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!