Artikler

E-postsvindel: slik beskytter du merkevaren din mot å bli misbrukt

Du har sikkert sett eksempler på det tidligere, alt fra at kjendiser som blir brukt i reklamer for produkter som ikke finnes, til at du selv mottar falske e-poster fra noen du tenkte var til å stole på. Slike ID-tyveri er veldig ubehagelig. Hvordan hadde du reagert om din e-postadresse ble brukt til svindel? Vi hadde ikke digga det vi heller.
Illustrasjon av en pc med e-post ikon på skjermen, i mørk blå og grønne farger. Til saken om e-postsvindel.

✉️Styrk forsvaret mot e-postsvindel: dette er DMARC

DMARC, eller Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance, bidrar kort sagt til å forhindre phishing og e-postsvindel.

DMARC bygger videre på SPF (Sender Policy Framework) og DKIM (DomainKeys Identified Mail) – pjuh, det er mange forkortelser å holde styr på! Dette er hva de faktisk betyr, sånn enkelt forklart:

Vi starter med noe vi ikke har nevnt enda, nemlig DNS. DNS står for Domain Name System og er en sentral del av infrastrukturen som oversetter domenenavnet ditt til numeriske IP-adresser, som datamaskinen din bruker til å identifisere andre domener på internett. Så, over til det du er her for å lære mer om:

Grønn sirkel med teksten "SPF" skrevet i midten.

SPF er en måte for deg som mottaker av e-poster å verifisere at den e-posten du får tilsendt faktisk er fra en autorisert e-postserver, for det aktuelle avsenderdomenet. Du kan vel faktisk se på det litt som en solfaktor.

Grønn sirkel med teksten "DKIM" skrevet i midten.

DKIM legger til en digital signatur i e-postmeldingen du sender ut, som er direkte knyttet til avsenderdomenet ditt. Signaturen verifiseres av mottakeren ved å bruke den offentlige nøkkelen som er tilgjengelig i avsenderens DNS.

Grønn sirkel med teksten "DMARC" skrevet i blått i midten. DMARC er et viktig verktøy for å hindre e-postsvindel.

DMARC er som en siste kontrollpost dersom autentisering fra SPF eller DKIM mislykkes– er avsender av e-posten ekte, er du faktisk deg? Hvem som helst kan sende et brev i posten og utgi seg for å være deg. Med DMARC på plass er det som at en postmann ber avsender om å vise legitimasjon, og kan dermed identifisere ekte og falske avsendere.

Oppsummert kan du si det slik: Når en e-postmottaker får en e-post, kan den bruke SPF for å bekrefte at meldingen kommer fra en autorisert e-postserver, DKIM for å bekrefte at meldingen ikke er endret, og DMARC for å håndtere reaksjonen på eventuelle autentiseringsfeil og rapporterer tilbake til avsenderen.

🛡️Du faktisk implementere DMARC (asap)

Google og Yahoo sier at de allerede nå i februar, innfører et nytt sett med krav til e-postautentisering for avsendere. All of the above må være på plass – inkludert DMARC.

Dette er en enkel, men effektfull, sak å implementere som har direkte innvirkning på din e-postmarkedsføring, så vel som sikkerhet.

Uten DMARC øker risikoen for at:

  • Ditt domene blir brukt til dataangrep på andre inkludert kunder og samarbeidspartnere.
  • Du blir ansett som en enda mer usikker e-post avsender.
  • Sendte eposter blir feilaktig klassifisert som spam av mottaker.
  • Større utsendelser, som for eksempel nyhetsbrev, får inntil 10% lavere leveringsrate.
  • Du kan selv bli angrepet av falske eposter som bruker ditt eget domene.
  • Cyberkriminelle flokker seg rundt deg som ikke har sikkerheten på plass.

Dersom din merkevare blir utsatt for risikoene som er listet opp over, risikerer du å få en ganske heftig ripe i lakken på omdømmet du har brukt flere år på å bygge opp, og som på bare to sekunder blir utsatt for svindel.

E-postsvindel er kun én, av flere, metoder cyberkriminelle driver sosial manipulering på. Vær en pålitelig aktør og ta i bruk verktøyene du har til rådighet for å styrke sikkerheten din.

Har du spørsmål? Vi hjelper deg gjerne!

Har du lyst å lese med om hva e-postsvindel er og hva det kan bety for et selskap å ikke ha sikkerheten rundt dette på stell? Datatilsynet har en omfattende guide rundt dette som du kan lese her.

FAQ

Det er klart vi gjør! Ta kontakt så ordner vi det :)
Ja, det gjør du. DMARC kombinerer SPF og DKIM for å gi økt beskyttelse mot domeneforfalskning.
Det beskytter mot e-post relaterte angrep som phishing og spam.
Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!