Artikler

10 tips til økt IT-sikkerhet i sommerferien

IT-sikkerhet er viktig året rundt, men noen flere utfordringer kan sommeren by på – spesielt når du er på reisefot. Uansett om du skal tilbringe ferien i utlandet eller i Norge, gir vi deg nyttige tips til cybersikkerheten før du trer inn i avslapningsmodus.
En rosa PC med bilde av en hengelås på skjermen, midt på en liten øy med palmetrær. IT-sikkerhet.

Først starter vi med et aldri så lite bonustips, som tilfeldigvis også er bra for å redusere skjermtiden: legg igjen enheter du ikke har behov for hjemme. Trenger du både nettbrett og pc i tillegg til mobilen på ferie? Hvis du ikke trenger dem, la de ligge igjen hjemme. Dette er nok den enkleste måten å øke din IT-sikkerhet på (og du får mer plass i håndbagasjen)!

1. Oppdater programvare på enhetene dine ⚙️

Før du slenger sekken på ryggen og går ut døra, er det lurt å oppdatere alle enhetene dine (pc, mac, mobil og nettbrett) med nyeste programvare tilgjengelig. Oppdateringene inneholder gjerne sikkerhetsoppdateringer, som kan være kritiske dersom du utsetter det til etter ferieturen.

Nå har du utsatt oppdateringen for siste gang – ingen flere “minn meg på det i kveld”. Du har vel tid til en liten restart i ferien, eller? Gjør det i IT-sikkerhetens navn!

2. Sterke passord og to-faktor autentisering 🛡️

Vi er alle godt kjent med hva som kreves av et godt passord, ikke sant? La oss friske opp minnet med noen generelle anbefalinger: minimum 14 karakterer, store og små bokstaver, inkluder tall og spesialtegn, ingen sammenhengende ord eller personlig informasjon. Og for all del, ikke bruk samme passord flere steder. Sliter du med å huske alle passordene dine? Bruk en Password Manager! Den foreslår og husker alle passordene dine, og oppbevarer dem på et trygt sted som bare du har tilgang til. Sjekk ut Keeper, 1Password, og Bitwarden. Flere smarte tips om passordsikkerhet og Password Managers finner du her.

Og du, det er kanskje litt irriterende med den to-faktor autentiseringen, men den øker faktisk IT-sikkerheten din, og gjør det litt vanskeligere for ubudne gjester å komme seg inn på kontoene dine.

3. Unngå åpen WiFi for sensitive opplysninger 👩‍💻

Vi har alle hørt det før: ikke logg deg på offentlig WiFi! Del 4G/5G fra mobilen til PC-en, spesielt om du skal sjekke sensitive opplysninger. Ofte går det greit, men om nettverket på den lokale kafeen ikke engang krever et passord, burde varsellampene blinke.

Spander på deg litt ekstra mobildata – det er tross alt ferie.

4. Deaktiver automatisk tilkobling 🖇️

Apropos nettverk: Når du er hjemme eller på jobb er den automatiske tilkoblingen til nettverk ganske kjekk. Men når du skal reise er det lurt å deaktivere denne funksjonen. På denne måten unngår du å automatisk koble deg til åpne nettverk eller bluetooth-enheter.

5. Sikkerhetskopier feriebildene dine 🎞️

Ingenting er mer kjedelig enn å miste alle ferieminnene du har fanget med mobilkamera. Og tar du med deg PC-en din på tur er det utrolig kjipt å miste viktige dokumenter. Enten du foretrekker å lagre bilder og filer på ekstern harddisk eller i skyen. Sørg for å synce dette før, underveis og etter ferien din.

6. Vær oppmerksom på omgivelsene dine 👀

Hvis enheten(e) din blir stjålet, sitter tyven mest sannsynlig på mye sensitiv informasjon. Hold enhetene dine nær deg, og ha de med i håndbagasjen på flyet i tilfelle du mister kofferten din. Vær obs på omgivelsene dine om du sitter på offentlige steder og sjekker sensitiv informasjon. Sjekker du for eksempel saldoen i nettbanken på bussen, åpner sensitive dokumenter, eller taster inn passord ønsker du ikke at andre skal se det.

Hot tip: Bruk en skjermbeskyttelse på mobilen din som har personvernsfilter. Da unngår du at folk som er rundt deg ser innhold på mobilskjermen din. (Dette får du kjøpt i de fleste butikker elektronikk-butikker. Google “skjermbeskytter privacy” så får du opp mange alternativer).

7. Ikke del i sanntid på sosiale medier 🤳

Ikke del at du går ut døra, i dét du går ut døra. Vet du egentlig hvem som følger deg? Feriebilder som blir delt i sanntid er en bekreftelse på at du ikke er hjemme. Terskelen for innbrudd hjemme hos deg blir dermed lavere for en potensiell tjuvradd som ligger på lur.

Vi skjønner at du vil dele at du nyter late dager i sola på ditt feriested – men vent til du kommer hjem igjen.

8. Ferie = høytid for phishing 🎣

Sommeren, som andre ferier, er høytid for falske e-poster og svindelforsøk. Så vær ekstra obs på suspekte e-poster med rare avsendere og merkelige formuleringer, SMS-er og telefoner fra folk du ikke kjenner. Det er generelt blitt vanskeligere å avsløre phishing-forsøk da de virker mer “pålitelige” i dag, enn for bare noen år siden. Phishing er bare én av flere underkategorier i “sosial manipulering”. Ønsker du å lære mer? Få flere tips til hvordan unngå sosial manipulering her.

9. Minimer posisjonsdeling 📍

Dette tipset øker din IT-sikkerhet like mye på ferietur som i hverdagen hjemme: Hvilke apper har tilgang til posisjonen din? Vi har et hav av apper på mobilen, og mange av de aktiverer posisjonsdeling. Dette er informasjon cyberkriminelle kan få tak i, og dermed vet de når du er på hotellet og ikke. Det kan være nyttig å dele posisjonen din med reisefølget ditt, i tilfelle det skulle skje noe. Men, trenger Snapchat å vite hvor du er til enhver tid?

10. Lad via stikkontakt eller powerbank 🔋

Du vet de ladestasjonene på flyplassen, kafeer eller andre offentlige steder som tilbyr deg å lade via USB-porter? Don’t do it! Du kan nemlig bli utsatt for hacking, og dermed åpne mulighetene for ID-tyveri eller en tom bankkonto.

Hackere kan ta kontroll på selve ladeboksen, eller så kan de legge igjen USB-kabler (alt klart for at du skal kunne lade) med teknologi som gjør dem i stand til å ta over enheten din. Kjip start på ferien, eller hva? Bruk heller stikkontakt eller en powerbank.

Hot tip: Du får kjøpt overganger som, litt enkelt sagt, blokkerer tyven som sitter i andre enden. (Googler du “juice jacking adapter” får du opp flere alternativer til overganger.)

God sommer (og vær kritisk)!☀️

FAQ

Oppdatering av programvare før ferien gir flere fordeler, inkludert forbedret sikkerhet gjennom de nyeste sikkerhetsoppdateringene som beskytter mot kjente sårbarheter. Det kan også forbedre enhetens ytelse og stabilitet, redusere risikoen for krasj eller andre problemer, og sikre at applikasjoner og tjenester fungerer optimalt. Oppdaterte enheter er bedre rustet til å motstå angrep fra ondsinnet programvare og hackere, noe som er spesielt viktig om du skulle finne på å bruke ukjente eller offentlige nettverk på ferie.
Et sterkt passord bør være minst 14 tegn langt, inkludere en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn, og unngå sammenhengende ord eller personlig informasjon. Å bruke samme passord på flere steder øker risikoen for at alle kontoene dine blir kompromittert hvis ett passord blir stjålet. En Password Manager hjelper ved å generere og huske komplekse, unike passord for hver konto, lagre dem sikkert, og automatisk fylle dem inn ved behov. Dette reduserer belastningen av å huske mange passord og øker din generelle IT-sikkerhet
For å sikre deg når du bruker offentlig WiFi på ferie, bør du unngå å logge inn på nettverk som ikke krever passord, ettersom de ofte er mindre sikre. Bruk mobildata ved deling fra telefonen til PC-en for sensitive aktiviteter.
Deaktivering av automatisk tilkobling til nettverk er viktig fordi det forhindrer enheten din fra å koble seg til usikre eller ondsinnede nettverk uten at du er klar over det. Automatiske tilkoblinger kan sette enheten din i fare ved å koble seg til falske eller kompromitterte nettverk som kan brukes av hackere til å stjele dataene dine. Ved å deaktivere denne funksjonen, har du kontroll over hvilke nettverk enheten din kobler seg til, og kan velge sikre og pålitelige tilkoblinger manuelt.
For å redusere risikoen for ID-tyveri når du lader enheten din på offentlige steder, unngå å bruke USB-porter som er tilgjengelige for publikum, da de kan være kompromittert. Bruk en stikkontakt eller en powerbank i stedet. Hvis du må bruke en offentlig USB-ladeport, kan du kjøpe en «juice jacking adapter» som blokkerer dataoverføring gjennom USB-kabelen og kun tillater lading. Vær alltid forsiktig med hvilken type ladeutstyr du bruker, og bruk helst ditt eget, sikre utstyr.
Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!