Artikler

Hvilken Microsoft-lisens trenger dine avdelinger?

microsoft 365 it drift

Microsoft 365 er en omfattende pakke med produktivitetsverktøy som tilbys av Microsoft. Med et bredt utvalg av Microsoft-lisenser kan det være forvirrende å finne den lisensfamilien som passer dine behov. I tillegg er det ikke sikkert at alle avdelinger eller ansatte skal ha samme lisens – hvert fall ikke hvis du ikke vil bruke unødvendig mye penger på IT. Her har vi skrevet kort om behovet bak tre av de vanligste lisensfamiliene vi selger til kundene våre: Frontline, Business og Enterprise.
For deg som er litt teknisk interessert har vi lagt til et kort avsnitt om den IT-tekniske funksjonaliteten i lisensene. 


isometrisk bilde av legoklosser med nettverkslinjer som går ut fra klossene. klossene er grønne, rosa og blå. over klossene ligger det en microsoft 365 logotype. bravo 365 microsoft-lisens

Microsoft 365 Frontline

Microsoft-lisensen Frontline er spesielt designet for de som jobber ute i feltet eller på farten. Disse lisensene passer for personer som jobber i servicebransjen, butikker, bygg- og anlegg eller fabrikker, og som trenger enkel tilgang til grunnleggende produktivitetsverktøy som e-post, kalender, filbehandling og kommunikasjonsverktøy – men som primært er på farta i arbeidstiden. Med Frontline-lisensene får du også tilgang til Teams for samarbeid og kommunikasjon med teammedlemmer og kunder. Frontline-lisensen har standard sikkerhet, men mangler derimot noen sikkerhetsfunksjoner som vi vil anbefale til deg som i hovedsak jobber fra en PC på hjemmekontor eller kontor. Så fort en person jobber fra en PC anbefaler vi å oppgradere til Business-familien av IT-sikkerhetsmessige årsaker. Personer som jobber i feltet, for eksempel teknikere, installatører eller selgere, kan være mer eksponert for fysiske sikkerhetsrisikoer eller risikoen for å miste eller skade utstyr som brukes i jobben. Derfor er funksjonaliteten i Frontline-lisensene mer fokusert på å beskytte enheter og data mot tap, tyveri eller uautorisert tilgang.
Les mer om de forskjellige lisensene i M365 Frontline her.


Kort om den tekniske funksjonaliteten i M365 Frontline

Frontline-lisensene inkluderer blant annet Microsoft endpoint manager, windows defender, Azure AD, Microsoft Advanced Threat Analytics, Intune og AD sync for SSO.  


Microsoft 365 Business

Microsoft-lisensene i Businessfamilien er ideell for små og mellomstore bedrifter med opp til 300 ansatte, der den ansatte i hovedsak jobber fra en PC og fra et kontor, eller på et hjemmekontor. Denne lisensen gir deg alt du trenger for å drive virksomheten din på en effektiv måte. Den inkluderer de grunnleggende produktivitetsverktøyene som e-post, kalender, filbehandling, samt avanserte funksjoner som bedriftsadministrasjon, sikkerhetsfunksjoner og administrert IT-støtte. Business-lisensene gir også tilgang til Teams. Mens Frontline-lisensene har en standard sikkerhet, har Businessfamilien en mer avansert sikkerhetsfunksjonalitet. Personer som jobber på kontor, har ofte en mer kontrollert arbeidsmiljø med sikkerhetsfunksjoner som brannmurer og sikrede nettverk på plass. Business-lisensene har derfor sikkerhetsfunktjonalitet som er mer rettet mot å beskytte data mot cybertrusler som skadelig programvare, phishing eller datalekkasjer.
Les mer om de forskjellige lisensene i M365 Business her.


Kort om den tekniske funksjonaliteten i M365 Business

Business-lisensene inkluderer blant annet Microsoft Bookings, Microsoft Endpoint Manager, Mobile application Management, Intune, Windows Autopilot, Microsoft Defender for Office 365, Windows defender, AD Sync for SSO, Microsoft Advanced Threat Analytics og Office 365 Data Loss Prevention.


Microsoft 365 Enterprise

Microsoft-lisensene i Enterprisefamilien er utviklet for større bedrifter og organisasjoner. Denne lisensen gir omfattende produktivitetsverktøy og veldig avanserte sikkerhetsfunksjoner. Enterprise inkluderer alle funksjoner i både Frontline og Business Premium-lisensene, i tillegg til ekstra sikkerhetstiltak og administrasjonsverktøy for store bedrifter. Et eksempel på dette er at mens Business Premium tilbyr 50GB skylagring i Outlook og 1TB i OneDrive, så får du 100GB og 5TB med E3-lisensen.
Denne lisensen gir også mulighet for avansert dataanalyse og utvikling av egne bedriftsapper.
En stor bedrift med flere avdelinger, veldig mange ansatte og komplekse sikkerhetsbehov, som trenger omfattende administrasjonsverktøy og støtte for dataanalyse og apputvikling, vil ha stor nytte av Microsoft 365 Enterprise-lisenser. Enterprise-lisenser kan også være aktuell for C-level nivået til en bedrift, eller andre enkeltpersoner som har tilgang til viktige systemer og kritisk bedriftsdata.
Les mer om de forskjellige lisensene i M365 Enterprise her.


Kort om den tekniske funksjonaliteten i M365 Enterprise

Enterprise-lisensene inkluderer blant annet Microsoft Bookings, Microsoft Endpoint Manager, Mobile application Management, Intune, Windows Autopilot, Microsoft Defender for Office 365, Windows defender, AD Sync for SSO, Microsoft Advanced Threat Analytics, Office 365 Data Loss Prevention, eDiscovery, Azure Information Protection P1 og Windows 11 Enterprise.


Konklusjon rundt Microsoft-lisenser

Når du velger riktig Microsoft-lisens, er det viktig å vurdere dine spesifikke behov og hvordan arbeidshverdagen til de ansatte i bedriften ser ut. Microsoft 365-lisenser som Frontline, Business og Enterprise tilbyr ulike nivåer av sikkerhetsfunksjoner for å imøtekomme behovene til ulike brukergrupper. Dette sikrer at brukerne har tilgang til passende sikkerhetsverktøy basert på deres arbeidsmiljø og risikofaktorer de kan møte. Ved å gi forskjellige avdelinger eller stillinger forskjellige lisenser får du både utnyttet teknologien på best måte, men også lavest mulig IT-kostnader. Husk at du alltid kan oppgradere lisensen din senere hvis behovene endrer seg.

Hvis du ikke har lyst til å tenke så mye over den daglige IT-driften din, kan du lese mer om vår tjeneste Bravo 365 her. Som kunde av Bravo hjelper vi deg selvsagt med å se over hvilke Microsoft-lisenser du har i dag, og hvordan vi kan hjelpe deg så du ikke bruker unødvendig mye penger på lisenser.


FAQ

Spørsmål: Hvor kjøper jeg en Microsoft-lisens?
Svar: Microsoft-lisenser kjøpes enten via en Microsoft-partner, eller direkte fra Microsoft.

Spørsmål: Koster det mer å kjøpe en Microsoft-lisens fra en Microsoft-partner?
Svar: Nei, det er samme pris for selve lisensen, det du muligens betaler mer for er driftsavtalen, tilleggsfunksjoner og support.

Spørsmål: Hvilken Microsoft-lisens er anbefalt til en SMB med kontoransatte?

Svar: Til en SMB med kontoransatte anbefales oftest Microsoft-lisensen Business Premium.

Spørsmål: Hvorfor skal jeg velge Microsoft 365 i stedet forandre alternativer som Google Workspace?

Svar: Microsoft 365 tilbyr en mer omfattende pakke med produktivitetsverktøy og integrasjoner, spesielt for bedriftsbrukere. Det gir også bedre kompatibilitet med eksisterende Microsoft-programvare og lar deg dra nytte av avanserte sikkerhets- og administrasjonsfunksjoner.

Spørsmål: Kan jeg oppgradere lisensen min senere hvis behovene mine endrer seg?

Svar: Ja, du kan enkelt oppgradere lisensen din i henhold til behovene dine. Microsoft 365 gir fleksibilitet til å justere lisensene basert på bedriftens utvikling og vekst.

Spørsmål: Hva er forskjellen mellom Microsoft 365 og Office-pakken?

Svar: Microsoft 365 er en abonnementsbasert tjeneste som gir deg alltid den nyeste versjonen av Office-programvaren, samt andre skybaserte tjenester og oppdateringer. Office er derimot et engangskjøp av Office-programvaren uten inkluderte skytjenester og oppdateringer.

Spørsmål: Hvordan kan jeg finne ut hvilke Microsoft-lisenser min bedrift trenger?
Svar: Det anbefales å jobbe med en Microsoft-sertifisert partner som kan vurdere behovene til bedriften din og gi råd om de riktige lisensene basert på antall ansatte, programvarekrav og budsjetter.

Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!