Artikler

Bærekraft: 5 tips til deg som skal velge digitale skjermer

Bærekraft er et stort begrep som inneholder mye, og som ikke alltid blir riktig brukt. Derfor skal vi faktisk ikke bruke ordet bærekraft så mye i denne artikkelen. Men, selv om ordet «we shall not name» er brukt så mye at det snart mister mening, ønsker vi alle å ta litt bedre valg når vi går til innkjøp av for eksempel teknisk utstyr, klær og i dette tilfellet: digitale skjermer.
Bilde produsert i midjourney. Jente som ser på en vegg med digitale skjermer.

Skal du kjøpe dine første digitale skjermer? Eller har du tøyd strikken så langt det går med de gamle skjermene, og nå lar de seg ikke lengre reparere? Når du skal velge digitale skjermer, er det fint å kunne tikke av noen grønnere bokser. mHer er 5 tips til deg som vil være litt ekstra bevisst når du først skal investere i nye digitale skjermer:

🔋 Energieffektivitet

Smarte LED-skjermer kan effektivisere energibruken og spare mer energi enn skjermer som ikke bruker den samme teknologien. Du har sikkert lagt merke til at PC-skjermen din har en “eco”-setting som justerer lysstyrken etter omgivelsene? Det har de store LED-skjermene også! Det kan variere fra hvilken skjerm-modell du velger, men Samsung sine LED-skjermer sparer 10 % mer energi enn andre lignende digitale skjermer. Et annet eksempel er “The XHB Display” fra Samsung som kun bruker 700 w/m2. Dette gir en energibesparelse på hele 22 % sammenlignet med konvensjonelle produkter.

♻️ Resirkulert materiale

Materialer brukt til å produsere produktene vi kjøper er kanskje det vi som forbrukere er mest opptatt av – spesielt når det kommer til klær. Er det syntetiske materialer, er det bomull – og i så fall; hvordan er den bomullen produsert? Det er kanskje her vi føler vi har mest påvirkning på kjøpene vi gjør på daglig basis.

Samsung bruker resirkulert materiale i alle produktgrupper. I dekslene bak på skjermene sine bruker de resirkulert plast, og 5 % er faktisk plast som kommer fra havet. I tillegg ønsker de å redusere bruk av stål med 33 % ved for eksempel gjenbruk.

Emballasjen Samsung bruker til å pakke inn produktene sine med er resirkulert plast og FSC sertifisert papp. FSC-sertifiseringen stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Tenk hvor mye avfall emballasjen du kaster hver dag utgjør!

bildet viser lobbyen til EY på stortorvet 7, der en står samsung led skjerm er i sentrum. på skjermen ser du en klode og EY's logo
På EY’s hovedkontor i Oslo blir du møtt av en Samsung «the wall» i entren. Les mer om vårt prosjekt med EY her.

🤝 Samfunnsengasjement

Produktet i seg selv er ikke alltid nok å sette seg inn i om du skal ta et bevisst valg av produkt – men også hvem som har produsert det, hvor og under hvilke vilkår. Det er ikke alltid like enkelt å vite, med mindre du gjør research utover best-i-test artikler. 

De fleste produsenter har i dag et eget menypunkt om bærekraft (ja, nå sa vi det) på hjemmesiden sin – og dette kan være et godt sted å starte. Samsung er en aktør som ønsker å være transparente og gi noe tilbake til samfunnet. Her kan du lese om Samsungs samfunnsansvar og hvilke mål de har for Net Zero carbon emission.

👩‍🎨 Design og funksjoner for digitale skjermer

Fokuset på materialer er viktig for designet og funksjonene til skjermene, så vel som å produsere det på en mest mulig miljøvennlig måte. For at produktet skal holde seg fint så lenge som mulig er det lurt å stille seg selv noen kontrollspørsmål i forhold til hvilke behov du har. Hvilket miljø skal skjermen din stå i – inne eller ute? Skal skjermen være utendørs er det naturlig nok en fordel at skjermen tåler regn, vind og vær for at den skal holde lenge. 

Det vanntette designet på skjermene til Samsung holder XHB trygg under regn, og den vifteløse varmeavledningsteknologien forhindrer overoppheting. 

bilde som viser en sosial sone på EYs kontor. to mennesker sitter i hver sin soffa mens to mennesker er i bevegelse. bak soffaen henger en skjerm med en samsung-logo digital infrastruktur

👣 Carbon footprint

Hva blir din totale påvirkning på miljøet av å kjøpe dette produktet? De fleste av oss ønsker å ha et minst mulig karbonavtrykk. LED-skjermer fra Samsung er blant annet sertifisert av Carbon Trust. En Carbon Trust sertifisering innebærer at produsenten har en tydelig plan for å redusere sitt karbonavtrykk.

Å tenke bærekraft fra a til å gjør det lettere å redusere ditt totale fotavtrykk. Hva krever det av energi og ressurser å produsere produktet, å bruke produktet og å kaste det?  Og kan skjermene hjelpe meg å drive på en litt mer bærekraftig måte?

Bevisstgjøring av hele produksjonsprosessen håper vi motiverer til å ta godt vare på dine digitale skjermer💚

Psst! Trenger du litt inpirasjon til digital skilting? Her er 6 trender du vil se mer av i år!

Lykke til med skjermvalget, og gi en lyd om du trenger hjelp!

FAQ

Som aktør er Samsung opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet. Dette gjør de for eksempel gjennom å støtte den neste generasjonens kloke hoder. Du kan lese mer om prosjektet her: https://csr.samsung.com/en/main.do
En Carbon Trust sertifisering innebærer at produsenten har en tydelig plan for å redusere sitt karbonavtrykk. Om du vil ta et dypdykk i kriteriene finner du mer informasjon på hjemmesiden deres: https://www.carbontrust.com/en-eu
Samsung bruker for eksempel resirkulert materiale i alle produktgrupper. I dekslene bak på skjermene sine bruker de resirkulert plast, og 5 % er faktisk plast som kommer fra havet. I tillegg ønsker de å redusere bruk av stål med 33 % ved for eksempel gjenbruk.
Del gjerne:

Flere imponerende enkle artikler

Vi gjør de digitale stegene for deg - imponerende enkelt!